Gréckokatolíci dnes slávili sviatok Povýšenia sv. Kríža

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 14. septembra (TASR) - Sviatok Povýšenia úctyhodného a životodarného Kríža nad celým svetom, ktorý patrí k najstarším sviatkom východnej cirkvi, slávili dnes aj gréckokatolíci na Slovensku.

Historici východnej cirkvi sa zhodujú v tom, že podnetom k ustanoveniu tohto sviatku boli predovšetkým dve hlavné udalosti, a to nájdenie sv. Kríža Pánovho v 4. storočí a navrátenie tohto kríža z Perzie v 7. storočí. Drevo sv. Kríža, na ktorom zomrel Ježiš Kristus, našla podľa prastarej kresťanskej tradície sv. Helena, matka cisára Konštantína Veľkého v roku 326. Cisár Konštantín sa rozhodol, že dá postaviť kresťanský chrám - baziliku na jeruzalemskej Golgote, na mieste Kristovho utrpenia. V roku 335 - dňa 13. septembra sa konala slávnostná posviacka Konštantínovej Baziliky Pánovho Vzkriesenia a 14. septembra sa uskutočnilo vyzdvihnutie dreva sv. Kríža. Odvtedy východné cirkvi každoročne slávia 13. septembra spomienku na posviacku chrámu Pánovho Vzkriesenia a 14. septembra sviatok Povýšenia sv. Kríža. Časť relikvií sv. Kríža krátko po nájdení poslali do Ríma, kde sú dodnes uložené v rovnomennej bazilike.

V bratislavskej gréckokatolíckej katedrále nesúcej názov Povýšenia sv. Kríža sa dnes pri príležitosti spomínaného sviatku konala sv. liturgia a obrad povýšenia Kríža, veriaci sa modlili, spievali nábožné piesne, vyjadrili poklonu a úctu svätému Krížu. Bohoslužba dnešného sviatku ospevuje tento kríž a označuje ho za znamenie víťazstva, sily a spásy.

Katedrála Povýšenia sv. Kríža v Bratislave pri Ondrejskom cintoríne bola pôvodne rímskokatolíckym chrámom. Jej dejiny sú späté s bratislavským cintorínom sv. Ondreja. Chrám pôvodne slúžil ako cintorínska kaplnka. Od roku 1972 je v správe Gréckokatolíckej cirkvi. Prešiel generálnou opravou a prispôsobili ho byzantskému obradu. Obnovený kostol Povýšenia sv. Kríža v októbri 1972 posvätil gréckokatolícky svätiaci biskup, blahoslavený Vasil Hopko.

Informácie poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.
 

Vyberte región